Champagnebloggen

Vad är Champagne? En druva med så många talanger

Åh, champagne! En fransk upptäckt synonymt med romantik, firande och för dem som inte vet riktigt hur man öppnar en flaska, också säkerhetsglasögon. Fylld med smak, essens och historia, så är champagne trots det ett vin folk vet lite om. Många gånger passeras den på hyllan till fördel för en Chateau Lafite-Rothschild eller en Grand Reserve Pinot Noir, och är för alkoholindustrin vad strumpebandshållaren är för modeindustrin, något som man bara ger uppmärksamhet till då det vankas bröllop.

Det är inte champagnes fel, den har aldrig förorättat någon, utan istället så är det vindrickarsamhällets fel. Skulden ligger på vår uppfattning – eller snarare vår missuppfattning – av champagne.

Vad är champagne?

Denna missuppfattning bottnar sig i att champagne har ett rykte om sig att vara ett sött vin men med en trevlig upplevelsefaktor. Detta leder till att konsumenterna begränsar sig i tanken när de ska matcha vinet med mat, och matchar det oftast endast med mat som kan komplimentera dess sötma. Vissa av dessa vanliga matchningar är choklad eller ost. Ja, och självklart också, som alla vet, är det få saker som slår att krypa ner under täcket för en romantisk natt och unna sig en sängfösare bestående av jordgubbar och champagne. Ja, alla vet att champagne har ett rykte om sig att vara bra i sängen!

Men däremot så är champagne så mycket mer än choklad, ost och jordgubbar; champagne är en dryck som kan matchas ihop med mycket olika livsmedel. Full av festkänsla och med en bubblande personlighet håller den snabbt på att bli den dryck som alla vill ta med ut på middag. Boka en champagneprovning i Malmö för att lära dig mer om denna ädla dryck!

Skillnaden mellan champagne och mousserande vin

Först och främst är det viktigt att man förstår skillnaden mellan champagne och mousserande vin. De har mycket gemensamt och folk har en tendens att blanda ihop dem med varandra. Men de är inte samma sak. Både mousserande vin och champagne görs på samma sätt – med en andra jäsning som skapar karboxylering – men endast det mousserande vin som görs i Champagne området i Frankrike får kallas för champagne. De som görs utanför detta område heter helt enkelt mousserande vin (förlåt min franska, herr Prosecco, men vi skrev inte reglerna).

Olika champagnesort

allt du behöver veta om champagne

Många typer av vin kan kategoriseras i smak och champagne är inget undantag till denna regel. Precis som med andra typer av viner så finns det champagne som är sötare, och de som är torrare. De olika sorterna du bör veta mer om när du ska matcha ihop drycken med mat är de som följer:

Doux

Demi-sec

Dry

Extra Dry

Brut

Extra Brut

I ett söthetsspektrum så är Doux den sötaste medan Extra Brut är den torraste. Brut, som spänner mellan torr och väldigt torr, är det mest populära sorten och något som många champagnedrickare höjer sina glas till.

Vilken champagnesort passar mat?

Doux och Demi-sec: Om barnen har lärt oss något, så är det nog att salt går bra ihop med något som är sött. Denna regel får nu följa med från barndomen in i vuxenlivet; salta maträtter kompletterar Doux och Demi-sec väldigt väl.

Asiatisk mat rik på soja, friterad potatis, mexikansk mat samt fisk, när den är salt, passar alla bra med en Doux eller en Demi-sec-. Och självfallet, inget slår ett glas med god söt champagne och en helt ny saltslicka tillsammans.

Vilken champagne ska man välja till dessert?

När det gäller dessert så bör man inte matcha Doux och Demi-sec men något som är sötare än vad de är: den sötman tillsammans kan bli för mycket. Dessa champagnesorter är istället goda med mindre söta desserter såsom sockerkaka, ostkaka eller bittersöt choklad. För söta desserter så är en Doux eller Demi-sec ett bra sätt att framhäva den. Men ju sötare desserten är desto svårare kommer det vara att kunna matcha med champagne. Vissa desserter kan till och med bli för söta för att fungera med någon champagne alls.

Dry och Extra Dry: Ordet ”dry”, det vill säga torr, kan kännas lite motsägande då vi talar om dryck. För när allt kommer omkring bör en dryck inte lämna dig uttorkad. Dry och Extra-Dry är inte producerade på torka, utan de är helt enkelt champagne som inte är så söt som de skulle kunna vara, tänk på dem som en liten tjurigare champagne.

Dessa typer av champagne passar bra ihop med friterad mat och sushi, särskilt om sushi är åt det lite saltare hållet. De går också bra ihop med mandlar, grönsaker, asiatisk mat, hönskött, lätta och tunga ostar, och, allas favorit, lever.

När det gäller desserter är en Dry eller Extra-Dry champagne en perfekt matchning till en brylépudding, semi-söta choklader och inte allt för söta desserter såsom fruktkakor.

Brut och Extra Brut: Den mest högpresterande i champagnevärlden. Brut och Extra-Brut går väl ihop med många, många maträtter. Torrheten i champagnen öppnar upp en dörr som låter champagnen promenera – eller glöm det – galoppera fritt fram. Några av de maträtter som passar väl ihop med den torraste av champagner är kalkon, äggrätter, pasta med svamp- eller gräddsås, hummer, räkor, hönskött, nötter och pilgrimsmusslor.

Denna typ av champagne, trots dess rykte, matchar inte bra med söta desserter. Torrheten i vinet gör att det blir en märklig kombination, såsom om champagnen och den glaserade tårtbiten inte riktigt vet vad de ska säga till varandra.

Några av de maträtter som oftast passar bra ihop med alla kategorierna av champagne är fisk, ostron och maträtter med olivolja. Naturligtvis matchar många typer av champagne också bra ihop med svamp, vilket är perfekt både för folk som älskar svamp och Alice i Underlandet.

Champagneprovning i Malmö

Välkommen till Champagneprovning Malmö. Vi erbjuder er exklusiva och lyxiga provningar av champagne från hela världen. Ni får lära er intressanta fakta, spännande historia och annan kuriosa om champagne tillsammans med en av våra en kunniga provningsledare. Naturligtvis smakar ni dessutom på ett antal exklusiva champagnesorter och får lära er om skillnader och likheter mellan olika druvor och distrikt.
Vi erbjuder provningar fortlöpande året runt för både privatpersoner och företag.  Som privatperson deltar ni i en öppen provning ihop med en liten grupp andra provningsdeltagare samt er provningsledare. Som företag eller större grupp kan man också boka en sluten provning. Detta innebär att vi håller provningen för er grupp. Vi kan då anpassa provningen efter era önskemål och även komma till era lokaler om så önskas.
Oavsett om du är ensam eller med sällskap är det mycket trevligt och lärorikt med en champagneprovning hos oss på Champagneprovning Malmö. Ta chansen och boka upp er redan idag på en av våra provningar. Det kommer bli en upplevelse utöver det vanliga som ni sent kommer att glömma. Kontakta oss via mail, telefon eller formulär för att boka en av våra exklusiva champagneprovningar. Varmt välkommen.

Presentkort champagneprovning

Vi på champagneprovning Malmö erbjuder nu även presentkort på alla våra ordinarie provningar. Ett presentkort är en perfekt present att ge bort till någon du tycker om. Vi tillverkar egna, vackert framställda presentkort för en eller flera personer efter era önskemål. Ett presentkort hos oss gäller på alla ordinarie provningar hos oss och kostar lika mycket som en vanlig champagneprovning + 20 kronor i tillverkningskostnad per presentkort du beställer. Vänligen kontakta oss om du önskar beställa ett presentkort på en champagneprovning hos oss.

Regler och avtal

Ombokning av bokad tid måste ske senast 14 dagar innan bokat provningstillfälle. Efter denna period utgår en avbokningskostnad på halva priset av biljettens värde, fram till 7 dagar innan bokad provning. 7 dagar innan bokad provning är biljetterna låsta och går ej att boka om.
Biljetter och presentkort kan ej lösas in mot kontanter. Vi reserverar oss för eventuella prisjusteringar.
Våra alkoholprovningar kräver att du är minst 18 år.